ponedeljek, 27. oktober 2014

NEGA NOVOROJENČKA... JE RES TAKO ZAKOMPLICIRANO?


 

Že v šoli za starše je eno predavanje posvečeno kopanju dojenčka. V porodnišnici nam pokažejo, kako se ga neguje, dokler ne odpade popek in je čas, da začnemo s prvim kopanjem... Vse pa se zdi tako zakomplicirano... ena vatka za eno oko, druga za drugo, ena za ostali del obraza, pa potem krpica za telo, pa za vratom, po glavi, na koncu spolovilo... je res treba, da je tako?


Jaz sem nego malce prilagodila. Temu, da otroka ne zebe, da se dobro počuti, pa je na koncu tudi čist. :)

Z ritualom začnem ob 20h. Najprej je zbujanje, nagajanje, skratka, da se otrok predrami, nato malo pomalica na eni dojki.
Greva na previjalno mizo, kjer začnem z obrazom (otrok je še popolnoma oblečen). Za umivanje uporabljam bombažne, pralne krpice, ki so super (dajem jih za pol ure v sušilca, da so mehke). Pomočim v vodo in umijem eno oko, obrnem krpico in umijem drugo oko, nato ostali obraz. Namočim v vodo in umijem glavo. Nato hitro nataknem kapo. :)
 
Sledi zgornji del telesa. Slečem body, pokrijem noge do popka. Umijem pod brado, roke, podpazduho, dlani, med prstki, prsi, še drugo roko, po trebuhu (vmes namakam krpo v vodo, da je stalno prijetne temperature). Otroka dam v položaj pasenja kravic, ga umijem po hrbtu. Zmasiram hrbet (za masažo uporabljam domače olivno olje ali olje od Welede), obrnem na hrbet, namažem pod brado, podpazduho, skratka, celo telo malce naoljim, pomasiram dlani, po trebuhu delam krožne gibe.
 
Otrokov zgornji del pokrijem s tetra plenico, lotim se spodnjega dela telesa.
Najprej eno nogo, med gubami, stopala, med prstki. Še drugo nogo, za spolovilo pa vzamem novo krpico. Pri deklicah je pomembno, da so potegi umivanja od spolovila proti ritki in nikoli obratno! Vzamem olje, namažem eno nogo, med gubami, po stopalu, stopalo zmasiram. Ponovim še pri drugi nogi.
Proti krčem naj bi pomagal Indijanski ogenj. Izvajamo ga tako, da primemo meča otroka z obema rokama in vrtimo roki in stiskamo. Eno roko v eno smer, drugo v drugo. Ponovimo na zgornjem delu noge in enako še na drugi nogi.
Za dobro prebavo velja preizkusiti še eno vajo. Primemo otroka za kolena, nogi pokrčimo in jih potisnemo k trebuhu. Otrok mora biti sproščen, ne delamo na silo. Nogi iztegnemo do podloge. To ponovim 10 krat (otrok se lahko vmes pokaka ali polula- imejte pripravljeno tetra plenico za vsak slučaj:)).
 
Otroku hitro nataknem plenico, namažem ritko s hladilno kremo (sploh ponoči, ko se ne previja, če dan ni nujno), ga oblečem, zavijem v štruco in odhitim dojit. V zatemnjenem prostoru oddojim, L. na rami podre kupčka in počasi jo odložim v posteljo (soba je popolnoma zatemnjena, okno je odprto). Ob 21h sta nega in hranjenje končana in otrok že mirno spi. :)






 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Hvala za Vaš komentar! :)