petek, 11. april 2014

ALERGIJA NA MLEKO, JAJCA IN OREŠČKE...OJEJ!



Pred cca. 2 mesecema, je J. po telesu dobil pike. Najprej sem mislila, da se bodo razvile v norice, ampak mehurčkov ni bilo od nikoder. Drugih simptomov ni imel, z izjemo kašljanja, smrkanja in malo vnetih oči, ampak mislila sva, da je pač malo bolan (vrtec in to, saj veste:)).
Ker pike niso izginile, ga je pediatrinja poslala na Pediatrično kliniko, na alergološki oddelek, kjer so ga stestirali s kožnimi testi in mu vzeli kri.
Po dobrem mesecu sem dobila izvid in sicer, da je alergičen na mleko, jajca in oreščke.
Po eni strani sem vesela, da so odkrili vzrok alergije, pač se držimo diete in bodo izpuščaji izginili.
Po drugi pa je to kar cirkus. Cela doktorska disertacija me čaka, preden bom naštudirala, kako vse lahko nadomestim ta 3 živila, ki so praktično povsod. Že pri večerji, pri navadnih riževih kosmičih se je zataknilo, ker so notri mogoči sledovi oreščkov.
Z možem sva enotnega mnenja, da bova poskusila čim manj kupovati neko posebno hrano zanj, temveč mu pač namesto testenin (v katerih so jajca, mleko in sledovi oreščkov), skuhala krompir, piro, kamut, amarant. kvinojo.
Nisem se še lotila prebiranja vseh deklaracij hrane, ki jo imamo v omari. Največji problem predstavljajo jogurti, ki jih ima J. res neizmerno rad. Zjutraj bo še vedno začel s sadjem, nadaljeval pa z doma pečenim kruhom (iz ekološke moke, se razume- to sva počela tudi do sedaj, le da sva vedno notri dala nekaj orehov, mandljev ali kakšnih drugih oreščkov).

Resnično pa me zanima, zakaj se razvije takšna intoleranca do živil. V nosečnosti sem namreč jedla res vse, zdravo in obilno (razen pršuta in surovih mesnin, alkohola ipd.), med dojenjem enako, uvajanje goste hrane je bil J. deležen pri 4. mesecih, kot so takrat priporočali, kravje mleko po enem letu...- zakaj torek kar naenkrat alergija?

Ko naštudiram s čim vse bova nadomeščala hranila, ki so pomembna v teh treh jedeh (mleko-kalcij), napišem. Morda dobi kdo kakšno idejo. Z veseljem jo pa tudi sprejmem, če ste pripravljeni kaj deliti.

Lep vikend!

p.s. Kaj pa njegov pol rojstni dan in torta? Projekt. :)

6 komentarjev:

  1. Živjo.

    Tu ti zna pomagati kakšen veganski forum. Sicer pa kot vegan namesto kravjega mleka uporabljam pri zajtrku sojino/riževo/ovseno mleko. Namesto jajc pri peki se uporablja pecilni prašek ali pa stlačena banana oziroma jabolko. Kar se tiče kalcija v kravjemu mleku je pa tako ali tako umetno dodano, in je dodan tudi v sojino/riževo mleko.

    Le oreščkov je škoda.

    Lp, Mitja

    OdgovoriIzbriši
  2. Lahko prideš na predavanje dr. Erike Žagar maja na licenci Čarobni otroci pa ti bo ona razložila kako pride do tega in kako iskati morebitne vzroke....

    OdgovoriIzbriši
  3. Leja torta: prosena kaša za podlagom druga plast banane in mandeljni zmiksani, tretja plast češnje ali sadje katerokoli in čez smetana riževa ali kokosova, posuto s spresnim kakavom...full dobra , sočna..mljask :-) Več dobiš na mail, ko bom imela malo več časa:-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Pridruži se na facebooku skupina alergije, bos morda najela kak pameten nasvet

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala vsem za komentarje in skrb! Super ste!

    OdgovoriIzbriši

Hvala za Vaš komentar! :)